Mäkké, sladké zemiaky vytvárajú jemnú rovnováhu s pikantnou čiernou fazuľou v tomto jednoduchom a zdravom jedle pre každého.
Suroviny
sladký zemiak 1 ks (asi 350 g / 12 oz), premyje a vysuší
olivový olej 2 pl
Čierna fazuľa
cibuľa 1 menšia jemne nasekané
cesnak 1 strúčik
rasca 1 kl
chilli, podľa chuti
čierna fazuľa 400 g
zeleninový vývar 100 ml
Soľ
čerstvo mleté čierne korenie
tvrdý sysr čedar 25 g
Kapustový šalát
červená kapusta 1/4 malej hlávky, na tenké plátky
reďkovka 5 ks, na tenké plátky
červená cibuľa 1/2, na tenké plátky
koriander
limetková šťava z 1/2 limetky
Soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C
Sladké zemiaky prekrojte po dĺžke, potrite olejom a osoľte. Šupku niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pečieme 1 hodinu.
Zvyšný olivový olej zohrejte v malej panvici na strednej teplote a osmažte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak asi 2 minúty.
Pridajte rascu a chilli y a smažíme ďalšie 2 minúty. Musíte cítiť vôňu a suroviny musia byť mäkké.
Pridajte čiernu fazuľu. Prikrite a mierne dusíme 20-30 minút alebo kým sa tekutina odparí. Fazuľa musí byť mäkká až sa rozpadá.
Dochuťte soľou a korením a dajte bokom.
Pre kapustový šalát nakrájate na slíže kapustu, reďkovky a cibuľu. Pridajte koriander a limetkovú šťavu do misy a dochutíme.
Zemiaky by už mali byť dopečené. Nechajte ich 15 minút vychladnúť a zatiaľ zohrejte fazuľu.
Na zemiak dajte kopcovitú lyžicu fazuľa a posypte nastrúhaným syrom.