Hlavné jedlá, Inšpirácie, Rady a nápady, Recepty

Koložvárska kapusta – klasika ktorá nesklame a chutí

K tomuto receptu nie je veľa čo dodať. Alebo koložvársku kapustu milujete alebo ju neznášate. Ja patrím do tábora milovníkov tejto pochúťky.

Suroviny

1 kg kyslej kapusty
150 g ryže guľatej
600 g mletého bravčového pliecka
1 veľkú cibuľu
drvenú rascu
čierne korenie mleté
soľ
vegeta Podravka
1/2 KL mletej sladkej červenej papriky
4 – 6 strúčikov cesnaku
2 ks špekačky
250 ml sladkej smotany
2 ks vajec
olej
tuk na vymastenie misky

Postup

Najprv si premyjeme ryžu, necháme odkvapkať a opražíme ju na malom množstve oleja do sklovita, prilejeme 200 ml vody , 1/2 KL vegety a uvaríme kým sa voda odparí. Medzi tým si na mäsovom mlynčeku pomelieme mäso, cibuľu a cesnak a špekáčky. Do mäsovej zmesi pridáme čierne korenie mleté, drvenú rascu, červenú papriku a s citom soľ.

Pridáme aj ryžu a dobre premiešame. Do zapekacej formy, ktorú sme si vymastili olejom si dáme polovičné množstvo kapusty, ktorú si iba raz premyjeme a dobre vyžmýkame. Na kapustu navrstvýme mäsovú zmes a prikryjeme druhou vrstvou vyžmýkanej kapusty.

Prikryjeme alobalom a dáme piecť pri teplote 180-200 stupňov minimálne 1 hodinu, V smotane si rozhabarkujeme 2 vajcia a 1 KL vegety. Celý povrch polejeme polovicou smotany a keď nám stuhne nalejeme aj druhú, aby sa nám vytvorila kôrka Pečieme odkryté ešte tak 30 minút, alebo podľa stupňa zapečenia /záleží od rúry./

Podávame s chlebom. TIP: Na tanieri si ešte môžete porciu ozdobiť čistou kyslou smotanou. Dobrú chuť !!!
recept od: Iva Vargová https://www.facebook.com/pecenevarenesivou

You Might Also Like