Diétne jedlo, Inšpirácie, Koláče, Recepty, Zdravie

Zeleninový koláč s ktorým sa zatočíte po špirále chuti

Ľahký, chutný, jednoduchý, kreatívny recept… Radosť pozerať, nieto potom jesť 🙂

Suroviny

šalátová uhorka 1ks
mrkva 4ks
cuketa 1ks
petržlen 1ks
kyslá smotana 200ml
mozzarela 2ks
lístkové cesto
soľ
korenie
muškátový orech
mletá paprika
olivový olej

Postup

Najprv som si nakrájala zeleninu po dĺžke na prúžky pomocou škrabky. Máte nejaký iný prístroj, ktorý by Vám s tím pomohol, určite ho použite. Tak isto aj nôž, ak nemáte škrabku. Neskôr som si zapla rúru na 190 ° C a pustila sa do tvarovania lístkového cesta do formy. Hoci som mala zakúpené lístkové cesto v tvare obdĺžnika a už rovno s papierom na pečenie, napriek tomu som ho do posledného milimetra napasovala do okrúhlej formy – aj s tým papierom, samozrejme. To je presne ten moment, kedy si hovorím, že nožnice v kuchyni sú naozaj veleužitočná vec. Akonáhle som mala takto nachystanú formu s cestom, urobila som ešte syrovou náplň.

Mozzarellu nakrájate na malé kúsky, poťažmo rovno nasekáte. Akonáhle ju dáte do smotany, začne sa pomaly rozpúšťať. Pridajte k nej ešte soľ, korenie, mletú papriku, pristruhajte muškátový oriešok. Obzvlášť tej soli, korenia a papriky sa naozaj nebojte. Mozzarella je chuťovo mdlá (holt nie sme v Taliansku, ale v Čechách), takže dosť znesie. Následne pomocou vidličky zmes premiešavajte tak, až sa mozzarella úplne rozpustí. Do tejto zmesi si rovnako tak môžete pridať aj svoje obľúbené bylinky.

Syrovou zmes som naliala na cesto a začala som od okrajov skladať prúžky zeleniny. Samozrejme, že budú rôzne vysoké a koláč bude taký “neukladané”, ale opäť som vzala nožnice a zrovnala ho. Keď sme pri tých nožníc, bez nich si to neviem v kuchyni vôbec predstaviť. Strihám dokonca pečivo. Vážne! Taký rožok naporciované na jednohubky je hotový jedna radosť. Bylinky, údeniny, syry, ovocie, ryby … V tomto som taký malý Aziat (tí používajú snáď len nožnice). Nejednu návštevu som uviedla v údiv nad mojím nožnicovým počinom :). Ale späť ku koláčmi ….

Zeleninu počas skladania do formy naozaj veľa stlačte, aby sa jej do koláča zmestilo čo najviac. V rúre sa Vám totiž spečatí a je dobré, keď koláč vyzerá bohato. Pokojne ešte bohatšie, než ten môj tu na fotkách. Na ukladanú zeleninu potom potrite olivovým olejom. Neskôr ju ešte môžete posoliť, pokoreniť, posypať chilli … čokoľvek. Akonáhle máte hotovo, dajte ho piecť na cca 50 minút. Každopádne občas mrknite do rúry, či nemáte hotovo skôr, čo spoznáte podľa zeleniny – nesmie sa Vám pripaľovať. Toť všetko a ja dúfam, že budete z koláča nadšení ako ja. :)))

https://www.facebook.com/necromanthia.komatsu

You Might Also Like