V obrázkovom postupe 🙂 Tento koláčik síce nie je hotový za pol hodinku, ale ten čas za to určite stojí! Je totiž vynikajúci!!!
Suroviny
1 dcl rumu
Na cesto
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
2 vajcia
200 g masla
2 lyžice medu
2 lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 lyžičkách mlieka
Na orechovú zmes
300 až 350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky
80 g práškového cukru
120 g masla
3 lyžice medu
Na krém
3 dcl mlieka
1 a 1/2 lyžice hladkej múky
1 a 1/2 lyžice Solamylu
100 g cukru
250 g masla
1 vanilkový cukor
Postup
Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane veľkého plechu. Ja som cesto vaľkala rovno na pečiacom papieri, pretože keď som ho vaľkala na doske, nedalo sa mi dobre preniesť na plech.
Jednu placku upečieme prázdnu a druhú aj s orechovou zmesou. Obe pečieme na 170 C dozlatova asi 15 minút, treba sledovať. Takto vyzerá po upečení prázdna placka.
Spravíme si orechovú zmes: Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlatova. Ešte HORÚCU zmes kladieme na surový druhý plát a taktiež ho upečieme na 170 C, 15 minút.
Príprava krému – maslo zmiešame s vanilkovým cukrom
Ďalej spolu uvaríme na hustú kašu mlieko, hladkú múku, solamyl a cukor. Miešame až kým to nezhustne.
Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom. Ja som to vyšľahala a výsledný krém vyzerá takto.
Takto vyzerá upečená druhá placka s orechovou zmesou.
Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dcl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom.
A prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Ja som musela tento plát prekrojiť napoly a preniesť postupne, aby sa nezlomil.
Koláčik treba nechať na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň. Buď v chladničke, ale mne sa nezmestil, tak bol na balkóne, ale zase v príliš veľkom mraze by byť nemal. Na druhý deň pôjde krájať dobre a takto krásne vyzerá na reze! Koláčik sa vám po dokončení bude zdať tvrdý, ale nebojte, on krásne zmäkne a vrchná vrstva bude pekne chrumkavá! Dobrú chuť želám!
zdroj:http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=10048