Výborný, šťavnatý dezert vhodný na akúkoľvek príležitosť
Chcete si u nás prečítať aj vlastný recept?
Pošlite nám ho a zapojte sa do súťaže o najlepší recept.
Suroviny
Cesto
hladká múka 300g
práškový cukor 100g
maslo alebo margarín 125g
žĺtky 3ks
prášok do pečiva 1/2 bal.
smotana 1PL
Plnka
jablká 4-5ks
voda 200ml
cukor 100g
škorica mletá podľa chuti
vanilkový cukor 2ks
Sneh z bielkov
bielka 3ks
cukor 6PL
Postup
Do preosiatej múky dáme prášok do pečiva, roztopené maslo alebo margarín, cukor a žĺtky. Pridáme lyžicu kyslej smotany.
Vymiesime cesto a necháme v chladničke odpočinúť.
Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle, vložíme do hrnca. Pridáme 200 ml vody a cukru podľa chuti a varíme, až sa voda odparí. Ku koncu pridáme vanilkový cukor a škoricu podľa chuti.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku a dáme do pripraveného plechu na pečenie.Pomocou rúk si cesto vytvarujeme po celom plechu.
Pečieme asi 10 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov.
Vyberieme z rúry a pripravenú jablkovú plnku rozotrieme na cesto a dáme naspäť do rúry piecť na ďalších 15 minút.
Kým sa koláč pečie,vyšľaháme si z troch bielkov a cukru tuhý sneh.Vyberieme koláč ,natrieme vyšľahaný sneh a dáme na chvíľu zapiecť znova do rúry do zlatista.