Jablká obalené v karameli, chlieb namočený v smotane a snehová čiapka z bielkov – to je žemľovka,ktorá
určite stojí za vyskúšanie…
200 g smotany na šľahanie
50 g práškového cukru
12 plátkov domáceho svetlého chleba
300 g plnotučného tvarohu
300 g krupicového cukru
1 žĺtok + 1-2 bielky
3 jablká
citrónová šťava na pokvapkanie jabĺk
4 g mletej škorice
30 g hrozienok zaliatych tuzemák
maslo na vymastenie formy
Postup
Zmiešajte smotanu s práškovým cukrom a do zmesi namočte chleba. Tvaroh utrite s 2 lyžicami krupicového cukru a žĺtkom. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky; pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Bielok našľahajte v ohňovzdornej mise na riedku penu, potom primiešajte 2 lyžice cukru, misku postavte na kastrólik s vriacou vodou a šľahajte na tuhý sneh.
Zvyšný cukor rozpustíme na panvici na strednom plameni na zlatý karamel. Prilejte 100 ml vody (opatrne, zmes bude prskať), pridajte škoricu a jablká a miešajte a zahrievajte, aby v zmesi nezostali prípadné hrudky karamelu. Odstavte.
Predhrejte rúru na 180 ° C. Pekáčik či zapekaciu formu vymažte maslom. Na dno naskladajte navlhčené krajce chleba, potom dajte tvarohovú vrstvu, jablká a hrozienka. Navrch naneste sneh a pečte 15 minút.
Zdroj/apetitonline.cz/