Neviete čo na večeru? Dajte si lokše.
1 kg zemiakov,
300- 400 g hladkej múky,
soľ podľa chuti,
bravčová alebo kačacia masť,
cesnak
Maslo na potretie
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame na drobnom strúhadle.
Pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Vyvaľkáme si valček, rozkrájame na rovnaké kusy. Každý kus vyvaľkáme do tvaru placky, hrúbka asi 3 mm. Popicháme nožom. Opekáme na suchej panvici alebo platni z každej strany.
Po vybraní každý potrieme masťou do ktorej sme pretlačili cesnak.
Lokše sú vhodnou prílohou k pečenej husi alebo kačice, ale môžeme ich plniť podľa svojej chuti a fantázie.