Dobré rady, Inšpirácie, Recepty, Rôzne

Zdravý chlieb s klíčiacich zŕn pšenice

Tento chlieb, na rozdiel od všetkých ostatných typov chleba, neobsahuje múku so zlou biologickou hodnotou.
Jeho príprava pozostáva z klíčiacich zŕn pšenice.
Príprava chleba je  trocha časovo náročnejšia, kvôli domácej príprave pšeničných klíčkov. Samozrejme tie sa už dajú kúpiť ako polotovar. V tom prípade použite 400g naklíčených zŕn.

Suroviny

300 g zrna z pšenice
2 lyžice ľanových semiačok
2 lyžice slnečnicových semien
100 g  jačmenných vločiek
2 lyžice sezamových semien
1/2 kocky droždia + 50 ml vody
1 lyžička soli

Postup

Pšenicu zalejeme vodou a necháme tri dni naklíčiť. Alebo si zabezpečíme už naklíčené pšenice. 🙂
Rozmixujeme ju v mixéri. Dostaneme hmotu podobnú cestu. Jačmenné vločky zalejeme vlažnou vodou, necháme ich trocha zmäknúť a pridáme do rozmixovanej pšenice.
Na suchej panvici jemne orestujeme slnečnicové semienka, ľanové semená a sezamové semienka, ktoré potom pridáme do zmesi.
Do 50 ml vody,dáme droždie a lyžicu cukru a necháme nakysnúť.Primiešame k pripravenej zmesi, pridáme soľ a rukou ho dobre vypracujeme. Prikryté cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
Rúru predohrejeme na 220 stupňov a na spodok rúry dáme do kastrólika vodu. Bude takto produkovať paru a chlieb sa nám zvýši o trochu viac.
Chleba pečieme asi tak 45-50 minút. To už uvidíte na kôrke,či je upečená krásne do hneda. Chlebík, okrem toho,že je veľmi zdravý, je vynikajúci a má veľmi dobrú chuť.

/healthyfoodhouse.com/

You Might Also Like