Jednoduchý koláč ktorým sa môžete pochváliť. Moment prekvapenia príde keď kokos prerazí citrónovú chuť. Tá kombinácia je báječná.
Suroviny
Guličky
Strúhaný kokos 110 g
tvaroh 259 g
žĺtok 1 ks
práškový cukor 3 – 4 PL
Cesto
maslo 250 g
práškový cukor 150 g
vajcia + bielok 3 + 1
kyslá smotana 250 ml
mlieko 5 PL
polohrubá múka 300 g
prášok do pečiva 1/2 ks
kakao 2 PL
hrubá múka na vysypanie plechu
Krém
kyslá smotana400 ml
citrón1 ks
Postup
V mise zmiešame tvaroh, žĺtok (bielok ponecháme na cesto), kokos a práškový cukor. Z cesta, ktoré by malo byť tuhšie, vytvoríme rukami asi 24 guličiek, každú o veľkosti vlašského orecha.
Potom ich na tanieri vyloženom papierom na pečenie dáme stuhnúť do mrazničky.
V robote ušľaháme zmäknuté maslo, cukor kryštál, 3 celé vajcia a zvyšný bielok. Za stáleho šľahania pridávame kyslú smotanu a mlieko. Opatrne prisypeme polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a opäť miešame.
Do maslom vymasteného a hrubou múkou vysypaného plechu nalejeme a rozotrieme polovicu cesta. Do druhej polovice prisypeme kakao, zmiešame a nalejeme na prvú svetlú vrstvu. Tmavé cesto rozprestrieme po celom povrchu.
Potom navrch úhľadne naukladáme guličky a pečieme 40-45 minút v rúre predhriatej na 180 ° C.
V miske zmiešame kyslú smotanu so šťavou z jedného citróna. Vzniknutý krém rozotrieme na upečený múčnik.
Upečený a krémom natretý múčnik posypeme citrónovou kôrou a nakrájame na veľké kocky.
/Monika Kochová, Znojmo/