Jednoduchá klasika, ktorá poteší každého milovníka dobrého jedla. Čím to cesto lepšie vymiešate, tým máte lepšie koláče.
Cesto
1000 g múka polohrubá,
1 vajce,
1/2 l mlieko,
100 ml olej,
60 g cukor kryštálový,
kocka- droždie čerstvé
Náplň:
tvaroh,
mak,
trocha mlieka
cukor podľa chuti,
vanilkový cukor,
Postup
Trocha mlieka zohrejeme a zalejeme ním droždie, pridáme lyžičku cukru . Zamiešame a necháme vykysnúť kvások.
Do misy nasypeme múku, pridáme vajce, ostatok mlieka, olej, cukor a pridáme kvások.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste dobre nakysnúť.
Cesto spracovávame po častiach. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm.
Pomocou pohárika alebo formičky povykrajujeme kolieska.A ukladáme na vymastený pech alebo plech vystlaný papierom na pečenie.
Do stredu spravíme jamky a do nich dáme tvarohovú plnku a na ňu makovú.
Pomastíme olejom, ale môžeme aj rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.
Tvarohová: Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom.
Maková: mletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.