Zapečené zemiaky v tomto podaní sú perfektné samé o sebe. Ako príloha je najlepšia zakysanka či kefír.
Suroviny
stredne veľké zemiaky 5 ks
bravčová masť
bryndza 100 g
kyslá smotana 50 g
cesnak 3 strúčiky
pažítka alebo jarná nasekaná cibuľka
domáca slaninka 150 g
mletá rasca na posypanie zemiakov
sladká paprika
soľ a korenie
Postup
Celý zemiak v šupke umyjeme, osolíme, okoreníme a s malým množstvom bravčovej masti zabalíme do alobalu.
Takto nachystané zemiaky pečieme v rúre na 180°C cca. 45 minút.
Upečené zemiaky rozkrojíme pozdĺž, vydlabeme vnútro a šupky dáme ešte na chvíľku do rúry, aby boli chrumkavé.
V miske vymiešame kyslú smotanu s bryndzou, pridáme mletú papriku, korenie, nasekanú pažítku, cesnak a ešte raz dobre premiešame. Nadrobno nakrájanú slaninku opečieme na panvici.
Opečené zemiakové šupky naplníme bryndzovou zmesou, posypeme opečenou slaninou a nasekanou pažítkou.
zdroj:http://varenypeceny.markiza.sk/receptar