Na naloženie tejto kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre
Suroviny
kapustu 5 kg /pokrájanej/
soľ /na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli/
kmín podľa chuti
nové korenie
bobkový list
zaváraninové poháre
Postup
Kapustu nakrájame a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme viečkami a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Kapusta začne v pohároch kvasiť – viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov – to nie je žiadna zrada – mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu.