Dezerty

Ľahodný cheesecake s citrónovým krémom podľa Mariany Polákovej

Suroviny

Korpus
maslové sušienky Sondey 200 g
maslo 100 g

Plnka
mascarpone Lovilio 750 g
kyslá smotana Pilos (16 %) 200 g
práškový cukor 300 g
vajíčka 4 ks
žĺtky 2 ks
hladká múka 5 kopcovitých lyžíc
kôra z 1 bio citróna

Citrónový krém
vajíčka 3 ks
práškový cukor 3 kopcovité lyžice
bio citróny 3 ks
maslo 1 PL

Postup

Maslové sušienky rozmixujeme v sekacom mixéri. Rukami ich miešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10-12 minút pri 180°C, až kým okraje korpuse nie sú zlatohnedé.

Šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vyšľaháme dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky. Nakoniec pridáme kôru z 1 citróna, ktorý sme si predtým obarili horúcou vodou. dôkladne premiešame. Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 40 minút. Hotový hceesecake má byť pevný pri krajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake nožom oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Cheesecake vyberieme z formy až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.

V miske šľahacou metličkou vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 kopcovitými lyžicami práškového cukru. Pridáme kôru z 3 citrónov, ktoré sme predtým obarili horúcou vodou a scedenú šťavu z 3 citrónov (aby sme v kréme nemali jadierka). Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne (krém ale nesmie vrieť). Potom misku zložíme z parného kúpeľa a do krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo úplne nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém vylejeme na vychladnutý cheesecake.

Cheesecake môžeme podávať ozdobený lístkom čerstvej mäty.
Zdroj:/kuchynalidla.sk/Poláková

You Might Also Like