Medovkový sirup je výborný proti nespavosti, nevoľnosti a úzkosti. Odporúčané sú maximálne 2 – 3 šálky čaju denne.
SUROVINY
2 litre medovky (listy aj stonky)
1.5 litra vody
1 lyžica kyseliny citrónovej
350 g cukru
POSTUP
Medovku (vopred ju neumývajte, ak ju máte zo záhradky) zalejeme prevarenou vlažnou vodou a uložíme najlepšie do tmy a do chladu na 24-48 hodín. Po uplynutí daného času medovku scedíme cez jemné plátno do kastrólika (listy a stonky vyhodíme). Vodu s vylúhovanou medovkou začneme zahrievať na sporáku.
Pridáme kyselinu citrónovú a asi minútku dve miešame. Potom pridáme cukor a miešame do jeho úplného rozpustenia. Privedieme k varu a prevaríme cca 5min. Hotový sirup necháme vychladnúť a plníme do pohárov či fľaštičiek. Môže byť vlažný, ale nie úplne horúci.
Sirup možno užívať po lyžičkách, zaliať horúcou vodou ako čaj a alebo v lete ako osviežujúci limonádu s kockami ľadu.