Rýchle a krásne jednohubky a akúkoľvek príležitosť. Ako prílohu mám najradšej šunkovú penu s mandľami, ale rovnako dobre chutia aj s cesnakovou či syrovou nátierkou
Suroviny
1 balíček lístkového cesta /350 g/
hladká múka na posypanie dosky
vajce na potretie
Plnka
ľubovoľná
napríklad: Šunková pena s mandľami
50 g masla
50 g lučiny
200 g šunky
štipka čer.práškovej papriky
50 g mandlí
soľ
Postup
Rozmrazené cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme.
Cesto nevaľkáme úplne na tenko/najmenej na 5 mm/lebo budeme do stredu dávať plnku.
Potom s formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska s priemerom 4-6 cm,prípadne menšie..
Do polovičky koliesok vykrojíme väčšie otvory.
Plech opláchneme studenou vodou,poukladáme naň plné kolieska,potrieme ich vajcom a navrch položíme koliesko s otvorom.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať sezamovým semiačkom alebo ľanovým.
Dáme do predom vyhriatej rúry na 180 -200 stupňov piecť.
Vychladnuté tortičky plníme ľubovoľným krémom.
Šunková pena
Zmäknuté maslo vymiešame s lučinou a zmiešame s pomletou šunkou,paprikou a sparených ,ošúpaných a na drobnučko nakrájaných mandlí.Podľa potreby prisolíme.