Pesto je veľmi univerzálne, dá sa urobiť z čohokoľvek (bazalka, medvedí cesnak…). Pesto zo žihľavy je vítaným spestrením stredomorskej kuchyne. A navyše okrem skvelej chuti má aj nesporné výhody pre naše zdravie. Takto pripravené pesto môžete uchovávať v chladničke dlhodobo.
Suroviny
4 hrste mladej žihľavy
3 PL nasucho opražených píniových orieškov
3 PL strúhaného parmezánu
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
Postup
Žihľavové lístky umyjeme pod vodou, necháme odkvapkať a následne sparíme vriacou vodou, aby prestali pŕhliť. Po vychladnutí pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme.
Olej prilievame dokiaľ zmes nie je dostatočne hustá. Chuť môžeme obohatiť medvedím cesnakom, prípadne pažítkou. Hotové pesto uchovávame v pohároch a v chlade.