Tento koláč obsahuje poctivú dávku šťavnatého maku (pridané hrozienka, rozpustené maslo, slivkový lekvár), poctivú dávku šťavnatého tvarohu (je v ňom zmiešaná kyslá smotana), je neskutočne chutný.
Suroviny
Cesto
polohrubá múka 250 g
prášok do pečiva 1KL
žĺtky 2 ks
maslo 150 g
cukor práškový 60 g
vanilkový cukor 2 ks
Maková plnka
zomletý mak 200 g
hrozienka
cukor práškový 60 g
škoricový cukor alebo lyžička škorice
roztopené maslo 50 g
citrónová šťava 2 PL
slivkový lekvár 3 PL
Tvarohová plnka
mäkký tvaroh 250 g
práškový cukor 60 g
vajcia 2 ks
hrubá múka 2 PL
kyslá smotana
jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody
Postup
Pred tým, ako sa pustíte do pečenia, zalejte ľubovoľný počet hrozienok horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať.
Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Chvíľu sa Vám bude lepiť na ruky a za 5 minút bude hotové. Je to cesto podobné lineckému, akurát doň nejde citrónová kôra. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky, ale pozor, nepridávajte veľa, cesto by bolo veľmi tvrdé, nedalo by sa vyvaľkať a trhalo by sa.
Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Môžete v závere urobiť vykrajované ozdôbky, alebo radielkom nakrájate dlhé pásiky, ktorými tvarohovú plnku prikryjete.
Cesto vyvaľkáme na tenký guľatý plát, dávame pozor, aby sa nám neprilepilo na dosku, lebo ho budeme prenášať do oválnej plytkej tortovej formy.
Plát cesta preneste do formy, kraje buď odrežte – ale rukami sa Vám bude robiť lepšie. Do formy ho zľahka povtláčajte (formu som vymazala maslom a posypala múkou), a ak nemáte vysoké okraje ako má táto forma, tak vytlačte cesto aspoň do 2-3 centimetrovej výšky.
Takto som prichystala vyššie okraje pre istotu aj ja. Koláč pri pečení nádherne narastie a aby sa nezačala tvarohová plnka túlať bezcieľne po rúre, okraje udržia plnku tam, kde má byť.
Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta – alebo, ako som už spomínala, radielkom narežte pásiky, ktorými ozdobíte vrch koláča.
Ideme robiť plnky. Do zomletého maku pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Ak môžem poradiť, túto plnku robte podľa svojej chuti.Niekomu chutí veľa hrozienok, niekto pridá dve lyžice rumu, alebo viac cukru. Je to úplne na Vás, vôbec nepozerajte, koľko gramov akej suroviny treba do plnky. Ak ju urobíte po svojom, a nezdá sa Vám dosť šťavnatá, pridajte deci mlieka, alebo viac roztopeného masla.
Makovú plnku navrstvite na cesto.
Rýchlo si urobíme plnku číslo dva. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojíme.
Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Dva bielky Vám ostali pri robení samotného cesta a dva máte teraz. Plnka sa stane razom nadýchaná a perinková. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite.
Poukladajte kvetinky, ktoré ste povykrajovali a pre istotu, ak máte nízku formu, alebo nízke kraje z cesta, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Ja to robievam vždy. Koláč strčím do rúry – piecť ho budeme necelých 70 minút pri teplote 180 stupňov.
Po polhodinke pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Koláč bude krásny žltý a zachová si počas ďalšieho pečenia šťavnatosť a tvaroh nevyschne.
Po upečení a vychladnutí odnímte alobal ….
… a na záver posypte cez sitko práškovým cukrom……
Dúfam sa Vám podaril, koláč je plným právom skvost medzi makovými koláčmi :-)))
Zdroj/mimibazar.sk/Marcela Krištofíková