Špecialitou tohto chleba je kyprenie pomocou jedlej sódy a skyru, odpadá teda kysnutia.
Ingrediencie
450 g hladkej múky
1 čajová lyžička jedlej sódy
1/2 čajová lyžička soli
300 ml skyr natur
80 ml vody
Postup
Predhrejeme rúru na 190°C. Do misky dáme múku, soľ a jedlú sódu, všetko premiešame vidličkou. Zmes zalejeme Skyrom, vodou a všetko rýchle dôkladne premiešame, pokým nevznikne cesto.
V prípade potreby môžeme prisypať trochu múky na spevnenie. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčený valec a ručne ho váľame asi pol minúty. Potom ho v tvare nízkeho bochníka dáme na vopred vymazaný plech a nožom na jeho povrchu dvakrát zarežeme do tvaru X.
Chleba pečieme asi 45 minút, potom ho necháme pár minút vyhladiť, zabalíme do mierne vlhkej utierky a počkáme, pokiaľ nevychladne úplne. Následne ho už môžeme krájať na plátky a podávať.