Milujete vysmážaný syr ale nebaví vás jeho obaľovanie a smaženie a všetok ten bordel okolo toho? Ani mňa! Preto si radšej doma robíme tento pečený syr so šunkou, ktorý nám dokonca chutí viac, ako klasický vysmážaný syr. Tak nech sa páči, receptík.
Suroviny
- tvrdý syr – podľa počtu osôb,
- šunka – podľa počtu osôb,
- vajíčko – podľa veľkosti plechu či pekáča
- maslo – na vymazanie plechu/zapekacej misy,
- strúhanka – na vysypanie plechu/zapekacej misy
- sladké zemiaky – batáty – podľa počtu osôb (alebo klasické hranolky, čokoľvek, na čo máte chuť)
Postup
Postup je veľmi jednoduchý ale výsledok je famózny. Množstvo surovín som neuvádzala, pretože je to veľmi ťažko odhadnúť na váhu, keďže to veľmi záleží od toho, pre koľko ľudí chcete tento zapekaný syr pripraviť.
Pripravíme si plech alebo zapekaciu misu (v závislosti od toho, pre koľko ľudí idete pripravovať jesť, nám s priateľom stačí malý pekáč ale samozrejme ak vás je viac, tak určite použijete radšej veľký plech), ktorú vymažeme maslom a následne vysypeme strúhankou (aj okraje samozrejme).
Pripravený syr si nastrúhame na strúhadle na syr (ja strúham rovno do pekáča).
Vrstvu syra si každý odhadne podľa seba. Na nastrúhaný syr navrstvíme plátky šunky, na ktoré vylejeme rozšľahané vajíčko (vajíčka) – záleží samozrejme od toho, na akú veľkú plochu robíte túto pochúťku, mne stačilo 1 vajíčko, ale to som mala len pekáč o rozmeroch cca 25 cm x 20 cm.
Na rozšľahané vajíčko, ktoré sme vyliali na šunku dáme opäť vrstvu syra (nebojte sa dať hrubú vysokú vrstvu, pretože pri pečení syr spľasne). Na syrovú vrstvu opäť vylejeme rozšľahané vajíčko (vajíčka). Zapekáme v rúre na cca 180 stupňoch po dobu 20-25 minút (niekto má rád syr menej pripečený, niekto viac, to už si odsledujte vy 🙂 ).
My sme toto jedlo podávali s pečenými sladkými zemiakmi, ktoré sme len ošúpali, nakrájali na hranolčeky, pokvapkali olivový olejom a dali piecť na 40 minút a samozrejme tatarka nesmie chýbať, ale tu v Anglicku ju nezoženiem, takže kupujem poľskú majonézu, do ktorej pridám nakrájanú kyslú uhorku, troška ju zriedim aj vodou z uhoriek a pridám štipku mletého čierneho korenia.
Zdroj/http://veselapanvicka.sk/
autorka/Simonka