Táto jarná bylinka je neobyčajne prospešná pre naše zdravie. V žihľave nájdeme vitamín C, ale aj A a B, minerály a železo. Dá sa z nej urobiť chutný čaj, ale slúži aj ako prísada do jedál. Je veľmi podobná špenátu. Po tepelnom spracovaní prestáva pŕhliť.
Suroviny
700 gramov mladej žihľavy
1 stredne veľkú cibuľu
2 polievkové lyžice hladkej múky
2 polievkové lyžice oleja
3 strúčiky cesnaku
smotanu na šľahanie
soľ, čierne korenie
Postup
Žihľavu umyjeme a necháme ju chvíľu povariť vo vriacej vode. Zlejeme vodu a na rozpálenom oleji opražíme cibuľku. Zasypeme múkou a pripravíme zápražku. Potom pridáme žihľavu a necháme chvíľu povariť.
Nakoniec na zjemnenie vlejeme smotanu alebo mlieko a ochutíme cesnakom, čiernym korením a soľou. Podávame s varenými zemiakmi