Jednoducho si pripravíte tú najlepšiu čalamádu. Vždy čerstvú po celý rok.
SUROVINY
2 kg hlávková kapusta
1 kg šalátová uhorka
500 g cibule
500 g mrkva
1 kg paprika rôznych farieb
1 lyžica celé korenie
70 g soľ
podľa chuti feferónky
300 ml ocot
400 g Kr. cukor
4 ks bobkové listy
1 lyžička kyselina citrónová
1 lyžička Borken – hydrogensiričitan draselný
POSTUP
Najskôr si pripravíme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu. Umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. S kapustou si môžete pomôcť tak, že ho nastrúhate na hrubom strúhadle alebo použijete strúhadlo, ktorým krájate uhorky. Všetku zeleninu spolu v miske premiešame.
V druhej miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a Borken. Borken zoženiete v obchode, kde predávajú víno alebo vo väčších supermarketoch.
Touto zmesou zasypeme zeleninu, pridáme ocot a všetko spolu premiešame. Najlepší rukami. Takto premiešanú zeleninu necháme stáť 6-7 hodín, aby pustila šťavu a až potom s ňou pracuje ďalej.
Zeleninu vtlačíme do zaváracích pohárov až po vrch a zalejeme ju ešte šťavou, ktorá nám zostala v miske. Ak chcete, môžete do každého pohára pridať pikantné feferónku.
Poháre dôkladne uzavrieme a necháme ich na chladnom mieste odpočívať niekoľko týždňov, cca 4-6.
Po 4-6 týždňoch môžete čalamádu konzumovať.