Recepty

Irský sóda chlieb

Špecialitou tohto chleba je kyprenie pomocou jedlej sódy a skyru, odpadá teda kysnutia.

Ingrediencie

450 g hladkej múky
1 čajová lyžička jedlej sódy
1/2 čajová lyžička soli
300 ml skyr natur
80 ml vody

Postup

Predhrejeme rúru na 190°C. Do misky dáme múku, soľ a jedlú sódu, všetko premiešame vidličkou. Zmes zalejeme Skyrom, vodou a všetko rýchle dôkladne premiešame, pokým nevznikne cesto.

V prípade potreby môžeme prisypať trochu múky na spevnenie. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčený valec a ručne ho váľame asi pol minúty. Potom ho v tvare nízkeho bochníka dáme na vopred vymazaný plech a nožom na jeho povrchu dvakrát zarežeme do tvaru X.

Chleba pečieme asi 45 minút, potom ho necháme pár minút vyhladiť, zabalíme do mierne vlhkej utierky a počkáme, pokiaľ nevychladne úplne. Následne ho už môžeme krájať na plátky a podávať.

You Might Also Like