Existuje mnoho receptov na čokoládovo-kokosové rolády. Táto roláda je však podľa môjho názoru jedna z najlepších. Pri roláde býva jeden častý problém. Buď nie je biela plnka dostatočne tuhá, alebo je čokoládová časť veľmi suchá. Preferujem rolády nepečené, kde mám istotu, že v chladničke dokonale stuhnú.
Suroviny
Biela časť
200 gramov zmäknutého masla
200 gramov práškového cukru
50 gramov kokosu
3 lyžice rumu
Tmavá časť:
250 gramov tmavých sušienok
100 gramov orechov (vlašské, lieskové)
100 gramov práškového cukru
1 lyžica rumu
1 lyžica kakaa
14 lyžičiek instantnej zaliatej kávy
100 gramov horkej čokolády
strúhaný kokos na obaľovanie rolády.
Postup:
Na začiatok budeme mixovať. Ja osobne Mixujem buď ručným alebo elektrickým mixérom, asi podľa nálady. Rozmixujeme si teda sušienky a orechy. Do misky k orechom a sušienkou primiešame práškový cukor, rum a kakao. Je jasné, že prvú robíme čokoládovú časť, pretože sme prisypali kakao. Na záver pridáme k zmesi rozpustenú čokoládu a po lyžičkách aj uvarenú kávu. Dobre premiešanú hmotu uložíme do chladničky.
V novej miske si vymiešame maslo s cukrom. Dôkladným miešaním by nám mala vzniknúť až pena. Ja sa netrápim s ručným miešaním, pomáham si mixérom s metličkou. Pridáme rum a kokos. Hmotu si môžeme dať na pár minút aj do chladničky, bude sa s ňou lepšie pracovať.
Z chladničky si vyberieme tmavú hmotu a vyvaľkáme z nej plát. Môžeme si pomôcť papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou, skúsené gazdinky vedia, ako na to. Rovnako postupujeme aj pri bielej hmote. Potom už len položíme biely plát na tmavý plát a zrolujeme. Na záver roládu obalíme v kokose a vložíme ju do chladničky stuhnúť. Po hodinke až dvoch ju môžeme veselo nakrájať a spapať. Dobrú chuť.