Tento dezert má jednoduchú prípravu a vynikajúcu chuť. Rôzne variácie na spôsob typu a množstva pridaného alkoholu maju tiež svoje čaro. Mal by to byť likér s nižším obsahom alkoholu a výraznej chuti.
Suroviny
Cesto
vajcia 5 ks
kryštálový cukor 5 PL
olej 3 PL
polohrubá múka 5 PL
prášok do pečiva 1 ks
kakao 3 PL
Koňakový krém
mlieko 2 hrnčeky
pudingový prášok 2 balíčky
cukor podľa chuti
vaječný koňak 200 ml
maslo 250 g
Šľahačkový krém
smotana na šľahanie 1 ks
ztužovač na šlahačku 1 ks
kyslá smotana 1 ks
práškový cukor podľa chuti
Postup
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a s 1 lyžicou horúcej vody do peny.
Pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao.
Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme.
Pripravíme si koňakový krém.
Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustý puding.
Do vychladnutého zašľaháme vaječný koňak, zmäknuté maslo a vyšľaháme na hladký krém.
Povrch potrieme šľahačkovým krémom, posypeme strúhanou čokoládou a dáme zachladiť.
/Ivana Bartušková/