Voňavý a prepečený závin poteší na každom stole každú návštevu. Vôňa šíriaca sa z rúry pri príprave Vás dostane ale už oveľa skor.
Suroviny
Cesto
polohrubá múka 600 g
práškový cukor 60 g
žĺtka 2 ks
kvasnice 50 g
mlieko 2 dcl
maslo 250 g
Plnka maková
mak 300 g
hrozienka
rum,teda um 1 dcl
citrónová kôra
kryšt. cukor 300 g
voda 1,5 dcl
Plnka orechová:
mleté orechy 300 g
pomarančová kôra
kryštálový cukor 300 g
voda 1,5 dcl
Postup
Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.
Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.
Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).
Zdroj/https://racianskyspolok.wordpress.com
Autor receptu/ Richard Sučanský s mamou Táňou Sučanskou