Vynikajúci zapekaný karfiol so zemiakmi, ktorý prekvapí svojou chuťou. Toto jedlo si obľúbite.
Suroviny
1 karfiol,
8 stredných zemiakov,
6 vajec
2 staršie rožky
200 ml smotana na varenie
trochu mlieka
olivy cca 100g
údená slanina 200-300g /môže byt aj šunka 100g/
soľ
čierne korenie
sladká mletá paprika
Postup
Uvaríme karfiol. Nie veľmi domäkka. Uvaríme zemiaky, ja som ich nakrájala na krúžky. Slaninu nakrájame a opečieme, stopíme. Žĺtka zmiešame so smotanou. Z bielkov vyšľaháme sneh. Rožky namočíme do trošky mlieka a môžeme priliať trošku z roztopenej slaninky.
Do zapekacej misy naukladáme zemiaky, karfiol rozobratý na ružičky, pokrájané olivy, osolíme, okoreníme, pridáme roztopenú slaninu, prípadne aj šunku, vmiešame rožky, žĺtka so smotanou a vyšľaháme bielka. Ja som pridala aj trošku provensálskeho korenia. Dáme zapiecť pri 180 C cca 30-40 min.