Croissant, nadýchaný rožok v tvare polmesiaca, patrí k tradičným francúzskym raňajkám, ale nepohrdneme ním ani počas dňa. Takto si ho môžete pripraviť sami.
Pľundrové čiže kysnuté prekladané cesto je chuťovo neutrálne. Dá sa preto používať na sladko i slano. Najslávnejším výrobkom z tohto cesta je nepochybne croissant, nadýchaný rožok v tvare polmesiaca, ktorý patrí k tradičným francúzskym raňajkám.
Suroviny
droždie 40 g
mlieko 250 ml
polohrubá múka 500 g
štipka soli
vajcia 2 ks
maslo 250 g
tuk na vymastenie plechu
Postup
Droždie zmiešame s vlažným mliekom a 4 lyžicami múky. Kvások necháme vykysnúť 30 minút. Zvyšnú preosiatu múku osolíme, pridáme vajcia a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri teplote asi 15 °C. Počas kysnutia cesto dvakrát zľahka prepracujeme.
Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote. Len čo sa objem cesta zdvojnásobí, dôjkladne ho premiesime a vyvaľkáme z neho štvorec s veľkosťou 25 x 25 cm. Do stredu dáme zmäknuté maslo a rožky cesta tesne zložíme ako obálku. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny do stredu a necháme 5 minút odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup opakujeme ešte raz. Nakoniec necháme cesto 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s veľkosťou 50 x 30 cm a rozkrájame na široké pásy široké 15 cm. Pásy rozkrájame na trojuholníky, ktoré zvinieme od širšej strany k špičke a zohneme do tvaru rožka. Na vymastený plech poukladáme rožky nie príliš natesno, prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a croissanty pečieme 12 minút. Podávame ešte teplé ku káve alebo aj ako pohostenie s vínom.
Na toto treba dať pozor
1. Pľundrové cesto musí správne vykysnúť na dvojnásobný objem.
2. Pre kvalitu cesta je veľmi dôležité, aby maslo malo rovnakú teplotu ako cesto, t. j. 15 °C.
3. Pri vaľkaní cesto podsýpame múkou, aby sa nelepilo na dosku a jednotlivé vrstvy sa nepotrhali.
4. Hotové cesto hneď ďalej spracúvame, inak by vyschlo, pri vaľkaní by praskalo a trhalo sa, takže by sa nedalo vyvaľkať dohladka.
Zdroj/http://casprezeny.azet.sk/