Pastierský koláč je bez mäsa. Jedna porcia obsahuje až 17g bielkovín a iba 6g tuku! Diétne vegetariánske jedlo pre celú rodinu. Pokiaľ chcete ešte diétnejšie jedlo – vynechajte strúhaný syr na ozdobenie.
Suroviny
olivový olej 1 pl
pór 1ks
mrkva 2, jemne nasekané
šampióny 150 g
cesnak 1 strúčik
čerstvá šalvia 3 listy
čerstvý tymián 3 vetvičky len listy
šošovica 400g / 1 plechovka
paradajky 400g / 1 plechovka
zeleninový vývar 200 ml
červené víno 200 ml
Worcesterská omáčka 1 pl
sójová omáčka 1 čl
chilli 1 čl (voliteľne)
cukor práškový 1 čl (voliteľne)
Soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Poleva
sladké zemiaky 2 ks (asi 500 g), olúpané a nakrájané 2cm
múčne zemiaky 2 ks (asi 500 g), olúpané a nakrájané 2cm
karfiol 1/2, rozdelené do kvietky
maslo 1 pl
Soľ
čerstvo mleté čierne korenie
parmezánu 1 pl (voliteľne)
Postup
Najprv si pripravíme náplň.
Zahrejte olej v panvici na miernom ohni. Pridajte pór a smažíme po dobu 4-5 minút až do zmäknutia.
Pridajte mrkvu, šampióny a cesnak najemno nasekané.
Všetko varte a pravidelne miešajte 4-5 minút.
Pridajte šalviu, tymian, konzervovanú šošovica, konzervované paradajky, vývar a červené víno.
Zmes sa privedie do varu. Potom znížte teplotu a dusíme 18-20 minút, kým urobíte polevu.
Predhrejte rúru na 200 °C.
Zohrejte vo veľkom hrnci vodu a pridajte zemiaky nakrájané na 2cm plátky a varte 10 – 12 minút.
Pridajte karfiol a varíme ešte 8-10 minút do mäkka.
Zeleninu dobre vysušte a vrátiťte ich do panvice.
Pridajte maslo, soľ a čerstvo mleté čierne korenie a dobre zamiešajte.
Potom roztlačíme do hladka. Odložte a udržiavajte v teple.
Vymiešajte Worcesterskú omáčku, sójovú omáčku, chilli a cukor do plnky.
Varte ešte 1-2 minúty. Môžete pridať malé množstvo vody v prípade, že zmes je príliš suchá.
Plnku dajte do zapekacej misy a lyžicou rozotrite polevu do rovnomernej vrstvy.
Posypeme strúhaným parmezánom a šup do rúry na 18-20 minút do zlatohnedej farby.