Hlavné jedlá, Recepty

Pečená hus s červenou kapustou,knedľou a plnkou

Upiecť hus nie je veru jednoduché. Treba ju pripravovať vo viacerých krokoch a pri dlhom solení aj 2 dni..
Výsledok však stojí za to. Chutná a chrumkavá pečená húska Vás odmení na jazyku.

Suroviny

mladá hus 2- 2 1/2 kg
cesnak 3-4 strúčiky
rasca
olej
trocha grilovacieho korenia
soľ

Dusená kapusta:
hlávka červenej kapusty 1 ks/väčšia/
olej
rasca
cibuľa 1 väčšia
trocha cukru a citrónovej šťavy na dochutenie

Plnka:
rožky 6-8 ks
vajcia 3 ks
pečeň kuracia – podľa chuti
cibuľa 1 ks
soľ,čierne korenie,
majorán na dochutenie

Knedle
polohrubá múka 500 g
droždie 1 kocka
soľ 1/2 čl
vajce 1 ks
trocha cukru do kvásku
vlažná voda 2 -2 1/2 dcl

Postup

Hus umyjeme a osušíme. Pripravíme si zmes, ktorou potrieme celú hus: trochu oleja, najemno postrúhaný cesnak, grilovacie korenia, soľ.
Necháme trocha postáť a potom ju dáme do pekáča, podlejeme trochou vody a oleja. Posypeme rascou, prikryjeme a dáme piecť do rúry.
Pečie sa na 200 stupňoch 2 1/2 hodiny/záleží od veku husy/..:)
Pred dopečením ju odokryjeme, aby dostala krásnu, chrumkavú kožu.
Pokrájame cibuľu, dáme ju osmažiť na oleji.

Kapusta

Pokrájame na drobno červenú kapustu a dáme na pripravenú cibuľku.
Osolíme, pokoreníme, pridáme rascu a podlejeme trochou vody. Dusíme kým nie je mäkká.
Pri konci dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.

Plnka

Na panvicu si dáme olej, pokrájanú cibuľku,posmažíme a pridáme pokrájané kuracie pečienky. Opražíme.
Nakrájame rožky na kocky, polejeme trocha mliekom /ak by boli veľmi navhčené, vytlačíme prebytočné mlieko/.
Pridáme pripravenú pečienku, vajcia, osolíme a okoreníme. Dobre premiešame.
Môžeme tým naplniť hus, alebo dáme do mikroténoveho vrecka variť asi tak 30 minút.

Knedľa

Uvedené suroviny dáme do domácej pekárne. Trošku cukru, droždie, zalejem vlažnou vodou. Pridám múku, soľ, vajce.
Vyberieme program miesenie cesta. Cesto kysne pomerne rýchlo, treba ho sledovať.
Keď je cesto nakysnuté tak ho rozdelíme. Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníky.
Vytvarujeme valčeky a necháme kysnúť.
V tom čase si pripravíme hrniec, ktorý máte určený na parenie, naplnený vodou, ktorú zohrejeme na bod varu.
Podkysnuté knedle dáme na sitko a paríme 20 minút. Knedle po vytiahnutí popicháme špajdlou aby nesplasli.
Potrieme olejom aby sa neurobila sucha kôrka.
Správne uvarená knedľa spoznáte podľa toho že keď do nej jemne štuchnme prstom nesmie po ňom zostať žiadna jamka.

You Might Also Like