Dobré rady, encyklopedia

Blanšírovanie pre krehkú a chrumkavú zeleninku

Podstatou blanšírovania je krátke povarenie vo vriacej vode. Dĺžka varenia závisí od typu suroviny a veľkosti kúskov. Vždy ide o krátke povarenie v dĺžke desiatok sekúnd, prípadne minút.

Základné pravidlá pri príprave brokolice

Brokolicu vkladajte do vriacej vody, nikdy nie do studenej.
Najskôr dajte variť kúsky hlúbov.
Mäkké ružičky pridávajte až keď budú kúsky hlúbu polomäkké.
Brokolicové ružičky varte približne tri až štyri minúty, ak máte radi mäkšiu brokolicu, môžete pridať ešte minútu. nikdy ju však nevarte dlhšie ako 5 minút.
Po uvarení brokolicu sceďte a schlaďte v studenej vode.

Uvarenú surovinu je po uvarení potrebné ponoriť do studenej, ľadovo studenej vody. Náhle schladenie má za úlohu zastaviť proces varenia vo vnútri, vďaka čomu si zelenina zachová svoju chrumkavosť.

Brokolica si zachová nádhernú zelenú farbu, nerozvarí sa. Bude mäkká a zároveň pevná a chutná. Najdôležitejšie je, že vďaka krátkej dobe varenia brokolica nestratí toľko živín. Čím dlhšie totiž brokolicu varíte, tým väčšie sú aj straty vitamínov rozpustných vo vode.

Pomôcky

Ostrý nôž
Doska na krájanie
Veľký hrniec na varenie
Voda, ľad
Soľ
Brokolica
Veľká miska
Sitko

You Might Also Like